Nieuws

Hieronder een overzicht van onze nieuwsberichten.

De Telegraaf 3 april 2014

Chairmen meet chairmen

Tekst Willem Kool - Foto Anko Stoffels

De huidige financiële crisis is nog niet eens voorbij of de volgende dient zich in alle hevigheid alweer aan. Dat is de crisis hoe de zorg in ons land betaalbaar kan blijven. Zo’n zestig managers, voorzitters, commissarissen, headhunters, journalisten en rechters kwamen voor dit onderwerp bijeen op de dinerbijeenkomst ’Chairmen meet chairmen’ in het hoofdstedelijke restaurant van Hotel De L’Europe.

Voormalig staatssecretaris Cees van Leeuwen, directeur/oprichter van La Search, en hoteldirecteur Tom Krooswijk lieten de gasten hierover praten tijdens een tweesterren-diner van chef-kok Richard van Oostenbrugge. Van Leeuwen was zijn uitgebreide wijnkelders ingedoken om vier exquise wijnen erbij te laten serveren, zoals de Chassé-Spleen 1999, Cru Exeptionnel Moulis, de verfijnde Troplong-Mondot 1999, Grand Cru Classé Saint-Emilion en de Gruaud Larose 1998, Grand Cru Classé Saint Julien. Het zorgde voor een ongedwongen, haast studentikoze sfeer. Wijnkenner Paul Faber van Henri Bloemen Wijnen legde uit waar de wijnen vandaan kwamen.

Gastspreker was de voormalige vice-premier en oud-minister van Financiën Wouter Bos, die nu bestuursvoorzitter is van VUmc in Amsterdam. „Mij past enige nederigheid, ik ben nu het bijgerecht”, grapte hij. Bos keek tevreden terug op de steun aan onze grootbanken, zoals de ING en ABN Amro. „Wie had rentebijschrijvingen van circa dertig procent kunnen verwachten. We verleenden steun zoals die nooit eerder was verleend. Dat was spannend”, keek Bos voor aanvang van het diner terug.

Zijn toehoorders over de crisis in de zorg waren onder anderen oud-staatssecretaris Martin van Rooijen, voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden, voormalig vice-premier André Rouvoet, nu voorzitter van Zorgverzeraars Nederland, oud-staatssecretaris Robin Linschoten van Online Gaming, ondernemers Salim Rabbani, Maya en Ton Meijer, oud-vakbondsbestuurder Lodewijk de Waal van PGGM, presentator Jort Kelder en de rechters Alphons Orie van het Joegoslavië Tribunaal en Jan Wolter Wabeke van het gerechtshof Den Haag.

Volgens Wouter Bos was niet zozeer de onbeheersbaarheid van de financiën in de zorg het probleem, maar de vertragingen in het uitgeven van de zorgkosten. „We hadden in 2010 pas zicht op de uitgaven van 2007. We weten nu niet of het VU-ziekenhuis nu geld oplevert of juist geld kost. Het echte probleem in de zorg is dat de uitgaven harder stijgen dan de inkomsten voor het nationaal inkomen. De zorgkosten zijn van 2008 tot 2013 reëel met 22 procent gestegen. Dat kan niet eindeloos zo doorgaan”, hield Bos zijn gehoor voor.

Hij waarschuwde dat door de vergrijzing meer ongezonde levensjaren met chronische ziektes zullen ontstaan. En dus meer kosten! Ook gaf hij aan dat artsen hun eigen werk creëren door onnodige onderzoeken aan te vragen. Volgens hem komt in de toekomst de vraag, bij beheersing van de zorgkosten, aan de orde of een openhartoperatie van 180.000 euro wel noodzakelijk is.

„Je kunt voor dat geld ook zeven transgenders van geslacht laten veranderen of 180 diabetes-patiënten behandelen. Het roept de vraag op of we alles maar moeten blijven vergoeden. Twintig tot veertig procent is nu onnodig. Er vindt overbehandeling plaats.” Het was een harde conclusie die politici meteen aan het werk zet.

Volledige artikel op de site van de Telegraaf

Dit bericht delen

FD 15 september 2012

Droomweekend

Een ideale agenda zonder beperkingen van tijd, afstand of geld

Medeoprichter en directeur van La Search, Amsterdam Van Leeuwen (61) is sinds lange tijd actief op hr-gebied; eerst als advocaat, later als mediator en nu als headhunter voor de juridische en financiële sector. In het kabinet-Balkenende 1 was hij staatssecretaris van Cultuur.

 

Volledige artikel op de site van het FD

Dit bericht delen

Opdrachten

Opdrachten

La Search krijgt opdrachten van toonaangevende organisaties die op zoek zijn naar ondernemende hoogopgeleide professionals en executives. Onze opdrachten sluiten aan bij het potentieel en de ambitie van onze doelgroep. Rollen waarin kandidaten impact hebben en zich kunnen ontwikkelen. Functies onder de aandacht van het senior management, vanwege hun vitale belang voor de organisatie.